Fotografier og tekst fra

René Jensen

Copyright

(Klik på billedet for stor størrelse)

René Jensen sejlede på Daphne som KI-konstabel (KI = Kampinformation) i operationsrummet i perioden 1981 - 1985 (Besætningen var af og til på andre enheder, f.eks. ved værftsophold m.m.). Arbejdet bestod i at kommunikere på "voice", navigere (bestik, positioner, radar osv), plotte, føre kursdagbog, føre operationsdagbog osv. KI-personalet gik også med på åben bro i ror og udkigstørnen.

 

1. Daphne i magsvejr ved aftenstid

Når det var blæsende, var skibene også kendt for at opføre sig som en prop. Og det skal i sandhed siges, at de VIRKELIGT skøjtede rundt i dårligt vejr.

2. Malearbejde i Rønne

3. Lys over top i Skive

4. Bagbord sidemorter affyres!

5. Dybdebombe kast

 Vi kastede et såkaldt 5 bombe diagram næsten hver gang vi var afsted i 14 dage. På billede 5 - 7 ses hvordan eksplosionen af de tre bomber, droppet agter, udvikler sig. Bemærk at vandsøjlen på billede 7 er ca. 80 meter høj.

Kan desværre ikke huske om det afbildede skib er Daphne. Det jeg KAN huske er, at vi på Daphne (eller med Daphne´s besætning) på et tidspunkt kastede et 5 bombe diagram, der blev detoneret på for få fod, og at vi sejlede med for lav fart. Det resulterede i at ALT ombord, undtaget hovedmotorerne, satte ud. Selv de splintfrie spejle lå i en milliard stykker! Der kom to trykbølger. Den første rystede voldsomt i hele kroppen (og skibet), den anden nærmest løftede agterstavnen et godt stykke op, og vi ligesom surfede på en bølge af fladt vand.

6. Dybdebombe kast

7. Dybdebombe kast (ca. 80 meter høj vandsøjle!)

8.Fiskeri 

Efter dybdebombe kast blev der altid fisket. Det vil sige skrabet fisk af overfladen! Og så levede vi ellers af fisk........

9 - 12 Brand i trækutter nord for Arkona. 

Vi sejlede til assistance og fik slukket branden efter et langt stykke tid. Slæbte kutteren til Rønne, og efterslukkede. Vi fik desværre ingen bjærgeløn, selvom der var et længere efterspil omkring det.

10. Brand i trækutter

11. Slukning af branden

12. Slukning af branden

13. Snemand (kajvagt) på kajen i Rønne. Ladt med kanon og kugler......

14. Sommerliv ved stranden nord for Rønne. 

Kolde i vandkanten og gummibåd til vandski. Gummibåden skulle også bruges, hvis vi skulle tilbage til skibet i en fart. Når vi var på togt, var vi altid på en times varsel.

15. Solbadning på agterdækket på havet.

16. På vandski efter Daphne

Så vidt jeg husker, var vi nødt til at sejle ham i gang på gummibåden.

17. "Humle", som slangen blev døbt.

Stod der øl i glas på bordet på forbanjen, skulle den lige "lugte" til det. Her er det ejeren, der står med den. Vi spiste den i øvrigt på en weekendvagt på Holmen og saltede skindet op på et stykke tømmer.

18. "Humle"

19. Endnu et billede fra Christiansø. Skønt sted.

20. Her gælder det om at komme først til Rønne.

Men det var praktisk taget umuligt at komme fri af de hækbølger, som bevogtningsfartøjerne kunne slæbe til. Skibene var bl.a. kendt for den sorte røg og de enorme hækbølger i forhold til skibets størrelse

21. Sejlads

22. Anduvning (af Rødby?)

23. Minelægning

24. Udkig

25. Der ventes.....

26. Et lille udsnit af operationsrummet.

Her er det daværende KI-befalingsmand, der har tiltusket sig chefens stol

Til top